Numele Burac poate fi explicat prin două surse.

1. Nume provenit de la popoarele turanice (tătaro-mongole, turcice), care l-au împrumutat din arabă, unde avea sensul de „fulger”. Popoarele turcice, care ţin de cultul religios întemeiat de Mahomed în sec. VII şi răspândit în Asia şi Africa (mahomedani, musulmani, islamişti), au dat numele Burac „fulger” „calului care l-a urcat pe Mahomed la cer” (Турецко-русский словарь, Moscova, 1977, p. 135). Printr-o metaforă Burac a devenit nume de persoană. În „Onomasticon”-ul numelor vechi ruseşti, la 1598, în Novgorod, este atestat numele Burac (Burac Şişmariov) şi derivatul Buracov (Andrei Buracov), Burac, probabil, pătruns de la tătari. Prin turci, numele Burac a ajuns şi în Bugeac, unde, cu timpul, a trecut şi la băştinaşi.

2. Numele Burac este şi de origine ucraineană – буряк – „sfeclă”. Ca şi alte nume provenite de la numiri de legume prin metaforizare (porecle) – Ceapă, Morcov, Usturoi, Sfeclă – şi ucrainescul Bureac a devenit nume de persoană, nume redat în rusă în forma Burac, ambele trecând şi la moldoveni. La 1774, în ţin. Hârlău, este atestat un Ion Burac. Alte atestări documentare nu se întâlnesc. Cunosc persoane ai căror străbunei au venit din regiunea Kirovograd (Ucraina) şi s-au aşezat cu traiul în Bugeac. Urmaşii lor poartă azi numele Buraciov < Burac.

Azi, în republică, numele Burac, indiferent de origine, este purtat de 732 de persoane, numele Bureac – de 129 de persoane, numele Buraciov – de 22 de persoane.

Sursa

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii GEO

Facem studii geotehnice în București și în provincie

prețuri foarte avantajoase….

Sunați-ne acum la mobil 0773 897 010

Certificate Energetice și Audit

Știați că orice locuință se poate vinde doar dacă proprietarul are certificat energetic pentru ea?

Noi vă ajutăm: suntem profesioniști și la un preț modic aveți certificatul necesar pentru afacerile dvs imobiliare.

Sunați-ne acum la

telefonul mobil 0773 897 010

Spuneți-ne doar unde aveți construcția, de ce tip este… de restul ne ocupăm noi. Veți primi certificatul în timp util.