Numele Calpagiu are la bază cuvântul Calpac, provenit din turcescul kalpak (folosit şi în bulgară, sârbă, rusă, iar în ungară având forma kalpag), cu sensul „căciulă mare, cilindrică, de catifea cu piele neagră de berbece, blănită pe margini cu blană de samur, purtată odinioară de Domn şi de boierii cei mari, iar mai târziu şi de negustorii străini”.

calpagiu

Fabricantul sau negustorul de calpace se numea calpacciu (< turc. kalpakčy). De la calpacciu s-a trecut în vorbire la forma calpagiu, fie prin alternanţa sunetelor c>g, cu mult mai comodă în pronunţie, fie prin analogie cu alte nume de agent formate cu suf. -giu (Cazangiu, harabagiu, tinichigiu), fie prin derivarea cu suf. -iu de la etimonul maghiar kalpag – calpagiu. De la numirea acestei îndeletniciri, cu timpul, a devenit numele Calpagiu.

E curios faptul că apelativul calpagiu, ca variantă a lui calpacciu, nu este înregistrat de nici un dicţionar al limbii române. Nici numele Calpagiu nu este atestat documentar. Azi, în republică, cu numele Calpagiu sunt înregistrate 12 persoane, iar cu forma Calpacci, pe care găgăuzii au păstrat-o intactă din turcă, sunt înscrise 389 de persoane.

sursa

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Studii GEO

Facem studii geotehnice în București și în provincie

prețuri foarte avantajoase….

Sunați-ne acum la mobil 0773 897 010

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase


HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea..ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.