Numele Vartic, la origine, este o formă diminutiv-dezmierdătoare de la prenumele creştin cu două variante principale: Bartolomeu, Bartolomei, forme latino-catolice, şi Vartolomeu, Vartolomei, forme ortodoxe cu fonetism greco-slav.

Aceste variante provin de la prenumele de origine ebraică BarTholmaj, cu sensul „fiul lui Tholmai”, Tholmai fiind tălmăcit de unii cercetători din termenul tholmai, cu sensul „plug” sau „agricultor”, de alţii, din grecescul ptolemos „război”. La români forma latină a numelui Bartholomaeus a fost introdusă în secolul al XV-lea, trecând din Ardeal în Moldova, dar fiind atestat numai în forme hipocoristice: Barta, slugă domnească, la 1528, Bartăş, pârgar din Baia, la 1586, Toma Barta, la 1623. În Moldova a predominat forma greco-slavă Vartholomei, cu variantele Vartolomei şi Hortolomei, deşi aceste forme pline sunt atestate rar în documente şi destul de târziu, în funcţie de nume de familie: la 1742, Ion Vartolomeiu Cernat, vornic de Zberoaia, la 1764, Vartolomei Mazereanu, arhimandritul Mănăstirii Putna, tălmăceşte acte domneşti, la 1786, Chirica Vortolomeiu, martor, la 1801, Istrati Hortolomeiu, Andrei Hortolomeiu din Zâmbreni, ot Lăpuşna.

Fiind segmentat în Varto şi Lomei, de la Varto a apărut o serie de hipocoristice şi derivate, atestate şi în alte provincii româneşti: Vârte, Vârtea, Vârtan, pronunţat şi Vârţan, Vârtoc, Vârtic, Vartic, dintre acestea cel mai frecvent atestat în Moldova fiind Vartic < Varto + sufixul diminutival – dezmierdător de origine slavă -ic. Vartic este omonim cu armenescul Vartik < vart „trandafir” şi teoretic ar putea proveni din varta „strajă, pază, gardă”, dar atestările documentare denotă provenienţa din prenumele Vartolomei. La 1529 este atestat Vartic, diac, tatăl lui Petrea Vartic; la 1606, Vartic, fiul lui Toma Brânză, vinde parte din Brânzeni pe Răut, la 1777, Vartic, soţul Dochiei, tatăl Ioanei, vinde două părţi din Dănceni ş. a. Fiind foarte frecvent în circulaţie, de timpuriu este atestat ca patronim, devenit apoi nume de familie: Ionaşcu Vartic, Lupul Vartic, armaş mare; Vasile Varticu, Ştefan Vartic, mazil din Orhei, Iordachi Vartic. Persoane cu numele Vartic au ocupat diferite funcţii: slugă domnească, armaş, ceaşnic, hatman, pârcălab de Hotin, vistiernic, vornic mare de Ţara de Sus, vornic de Ţara de Jos etc. De la numele Vartic a apărut şi numirea de localitate Varticeani: Vartic, slugă domnească, stăpân în Andreicăuţi – Varticeani.

sursa

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Reparații la terase


HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea..ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Studii GEO

Facem studii geotehnice în București și în provincie

prețuri foarte avantajoase….

Sunați-ne acum la mobil 0773 897 010

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.