Ilie Dan cetăţean de onoare Tazlau

În seara zilei de 23 martie 2014, la 8.20, profesorul, poetul, filologul Ilie Dan s-a stins. Puţini sunt filologii nemţeni care au absolvit la Universitatea ieşeană să nu-l fi cunoscut pe profesorul Ilie Dan de la catedra de limba română a acestei facultăţi. A fost legat sufleteşte şi de Neamţ, unde a avut mulţi prieteni, el fiind unul dintre puţinii scriitori care s-au ocupat de posteritatea scriitorului I.I. Mironescu, tazlăoan de-al nostru. De altfel, pe vreme când apărea revista “La Tazlău” era nelipsit din paginile acesteia cu articole şi amintiri.

S-a născut la 11 septembrie 1938 în Pârteştii de Jos, judeţul Suceava, şcoala cl. I-VIII a făcut-o în satul natal, a urmat Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava (1952-1955), apoi Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Filologie (1956-1961), pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. La Catedra de limba română a acestei facultăţi a parcurs toate treptele, devenind în 1993 profesor titular, doctor în filologie în 1976, cu teza „Toponimia Văii Soloneţului (judeţul Suceava)” .

În perioada 1975-1978 a fost lector de limbă, literatură şi civilizaţie românească la Universitatea „Aix-en-Provence” (Franţa). A debutat în „Iaşul literar” (1963), a scris şi publicat mai multe cărţi de lingvistică, de istorie literară şi de versuri, numeroase studii şi articole, recenzii şi ediţii critice sau de referinţă. A publicat şi traducerea cărţii lui Daudet „Tartarin din Tarascon”.

Numeroasele contribuţii filologice şi literare i-au apărut pe parcursul vremurilor în ziare, reviste şi publicaţii din Franţa, Italia, Polonia, Germania, Republica Moldova . A fost membru al Societăţii de Ştiinţe Filologice, al Societăţii Române de Lingvistică Romanică, preşedinte de onoare al Fundaţiei culturale „La Tazlău”, cetăţean de onoare al localităţilor Pârteştii de Jos (Suceava) şi Tazlău (Neamţ), a participat la numeroase congrese şi colocvii internaţionale în Franţa şi România. (N. SAVA)

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La comenzile de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.