România, generaţia 2010: Cele mai frecvente cinci nume de băieţi şi fete
România, generaţia 2010: Cele mai frecvente cinci nume de băieţi şi fete

Reportaj Gândul : Cum s-au schimbat numele copiilor născuţi în România în ultimii 40 de ani şi care este ultima tendinţă în materie de prenume

“A venit într-o zi la mine un tătic şi mi-a cerut să-i înregistrez fetiţa Magdalena Picior de Aur, era prin anii ’70. Prin anii ’78, un alt tătic a vrut ca pe băieţelul lui să-l cheme Nicolae Ceauşescu. După ’89 a venit moda prenumelor din telenovele. Sunt multe fetiţe declarate Isaura, Rosalinda sau Mercedesa. Acum s-a renunţat…” Memoria doamnei de la Direcţia de Stare Civilă sector cinci este o arhivă vie a schimbărilor prin care a trecut România în ultimii 40 de ani. E drept, lucrează într-o circă mai “exotică”, unde îşi înregistrează copiii mulţi romi, dar tocmai ei sunt cei mai sensibili la “factorul extern social”, atunci când le pun nume celor mici: de pildă, sutele de Isaure şi Mercedese sunt, de aceea, amintiri de neşters ale unor momente prin care a trecut societatea românească la începutul anilor ’90. Douăzeci de ani mai târziu, în 2010, părinţii au devenit mai puţin sentimentali în alegerea numelor, chiar şi în sectorul cinci, unde, din nu se ştie ce motiv, numele din telenovele au început să pălească.

În ultimii trei ani, la nivel naţional,  părinţii au ales să-şi boteze bebeluşii Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ sau Ştefan. Fetiţele au primit prenume ca Maria, Elena, Ioana şi, mai nou, Andreea şi Alexandra.

 

În Bucureşti, “top five”-ul se schimbă. Bebeluşii au fost declaraţi cu nume cu rezonanţă occidentală sau latino-americană, inspirate după cele purtate de personaje internaţionale la modă.

Citeşte şi Cele mai populare nume în lume: Sofia, Maria, Luke, Matheus. Plus: cele mai populare nume din Statele Unite

Am făcut un “recensământ” pe baza informaţiilor primite de la reprezentanţii direcţiilor Stare Civilă din Capitală, care ne-au explicat că există o nouă tendinţă în alegerea numelor: numele care înnebuneau zeci de mii de părinţi acum zece ani, luate din telenovele, sunt astăzi serios concurate de cele importate din Italia sau Spania, locuri în care mulţi dintre părinţi şi-au găsit de lucru. Capitala e atipică la nivel naţional în ceea ce priveşte alegerea numelor, dar nici chiar la nivelul Bucureştilor, nu există o “normă unitară”, fiecare sector având specificul lui. De exemplu:

Sectorul 1, dominat de Luca şi Sara. “În sectorul nostru sunt aproximativ 12.000 de naşteri pe an. Zilnic înregistrăm în jur de 50-60 de copii. S-a înmulţit numărul copiilor care provin din concubinaj, dar şi al celor declaraţi cu tatici cetăţeni străini. Prenumele alese de părinţi sunt inspirate din Italia sau Spania. Cel mai la modă nume pentru băieţi este Luca iar pentru fetiţe Sara. Acestea sunt urmate de Mario, Ricardo, Alberto sau Antonio. Parinţii îşi mai numesc copiii şi Rareş, Andrei, Matei sau Mihnea. De câţiva ani s-a renunţat la numele eroilor din telenovele”, spune Natalia Iftim Directorul Direcţiei Stare Civilă din sectorul 1 al Capitalei. Doamna Iftim justifică numărul mare de naşteri prin existenţa mai multor maternităţi decât în alte sectoare, dar şi al numeroaselor clinici private în care aleg să nască femeile venite din provincie.

Sectorul 2, sectorul lui David. Gheorghe, Ion, Maria sau Vasile sunt prenume extreme de rare în sectorul 2 al Capitalei. În ultimul an, părinţii au ales pentru copiii lor prenumele unor eroi de telenovele sau cele care pot fi “europenizate”. Directorul Serviciului Starea Civilă, Monica Cămărăscu, ne-a spus că cel mai la modă nume pentru băieţi este David. “Pentru fetiţe se pun nume care pot fi europenizate. Astfel Maria a devenit Mary, Ana s-a schimbat în Anne iar Cristina în Kristine. Fără să facă parte dintr-o etnie, unii părinţii le-au pus copiilor prenume ca Oscar sau Armando”, ne-a declarat directorul Monica Cămărăscu. O posibilă explicaţie pentru “europenizarea” prenumelor ar fi că părinţii visează pentru copiii lor studii şi, mai târziu, locuri de muncă în străinătate. Părinţii cred că, având un prenume uşor de rostit de străini, copiii se vor descurca mai uşor.

  În sectorul 5, înfoiatele Isaura şi Mercedesa lasă loc paşnicei Cristina. Deşi este un sector cu o numeroasă populaţie de etnie romă, în ultimul an, părinţii au renunţat la nume exotice. Angajatele de la Direcţia de Stare Civilă îşi amintesc că, prin anii ’70 li s-a cerut să înregistreze o feţiţă cu prenumele de Magdalena Picior de Aur. “Am încercat să-l convigem pe tătic să-i schimbe prenumele. A fost imposibil. Nicio lege nu-i interzice să declare pentru copil ce prenume vrea. Singura interdicţie legislativă este ca prenumele să nu fie obscene. Prin anii ’78, un alt tătic a vrut ca pe băieţelul lui să-l cheme Nicolae Ceauşescu. Cererea nu i-a fost aprobată de cei de la partid. După ’89, a venit moda prenumelor din telenovele. Sunt multe fetiţe declarate Isaura, Rosalinda sau Mercedesa. Acum s-a renunţat. Cei mai mulţi părinţi le pun copiilor prenume ca Luca, Ianis, David, Cristina, Alexandru sau Ştefan. Cei care se nasc în prejma unor sărbători religioase au şi un al doilera prenume cu numele sfântului” ne-a spus angajatele Serviciului Stare Civilă sector 5. Acestea ne-au mai precizat că în perioada de criză s-au născut mai mulţi copii. Anul trecut numărul bebeluşilor a crescut la 5.000 faţă de 2.000 – 3.000 cât au fost înregistraţi în anii precedenţi.

Află aici şi: Cele mai obişnuite zece nume pe care le dau copiilor lor CEI MAI BOGAŢI OAMENI AI LUMII

“Sfinţii” de la sectorul 6. Rebeca Maria, Ianis Ştefan, Iuliana Teodora sau Nicolas Alexandru sunt câteva din prenumele alese de părinţi pentru bebeluşii din sectorul 6 al Capitalei. “Este un amestec de prenume din telenovele cu nume de sfinţi. La modă sunt două sau chiar trei prenume. Cel mai frecvente prenume din telenovele sunt Rebeca, Nicolas, Ianis, Aramis, Karina, Iasmina, Eduardo sau Armando. Acestea sunt însoţite de numele unor sfinţi”, ne-a spus directorul Serviciului Stare Civilă din sectorul 6, Sofia Melinte.

Adulţii stau la coadă să-şi “europenizeze” numele de familie sau prenumele

Oficialii din Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor (INEP) susţin că sute de români stabiliţi în străinatate solicită “europenizarea” prenumelor. Motivele invocate de cei stabiliţi în străinate sunt “pentru rezonanţă, recunoştere sau mai mult respect”.

Astfel, cei stabiliţi în SUA cer ca prenumele de Ion să fie înlocuit cu John sau cel de Gheorghe cu George.

Doamnele stabilite în Germania vor ca la prenumele Cristina să le fie adăugat un “h” sau să li se schimbe “a-ul” de la final in “e”.

Cei stabiliţi în Franţa vor ca finalul numelui să se termine în “co”. Astfel, Ionescu va deveni Ionesco, Popescu în Popesco iar Georgescu se va transforma în Georgesco.

Pe lângă aceştia mai cer schimbarea numelor şi cetăţeni care se numesc, de pildă, Sulă, Pupăzău sau Gogoaşe.

INFO PLUS

De la peste Ion milion la Juan 1500

Potrivit statisticilor oficiale, schimbarea de preferinţe in materie de prenume date copiilor este mai mare la baieţi decât la fete.

Top 5 nume băieţi (ultimii trei ani). Cele mai frecvente cinci prenume, la nivel naţional, sunt Gheorghe, Ioan, Constantin, Vasile şi Alexandru. Copiii născuţi în ultimii trei ani se numesc, cel mai adesea, Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ sau Ştefan.

Top 5 nume fete (utimii trei ani). La fetiţe, schimbările nu sunt chiar atât de semnificative. Parinţii au ales nume precum Maria, Elena sau Ioana. În ultima perioadă în top au intrat şi prenume ca Andreea sau Alexandra.

Aproape 1,37 de milioane de români au prenumele Ion, Ioan si Ioana.

Prenumele de Maria este purtat de 1,38 de miloane de femei.

Un sfert din populaţia României poartă prenume ca Dumitru, Dumitra, Gheorghe, Georgeta, Andrei, Andreea, Nicolae, Nicoleta, Marin şi Marian.

În ultima perioadă, 14.000 de cetăţeni au primit prenumele Mario, 4.500 de domnişoare se numesc Giulia, 3.000 de copii au fost botezaţi Andreas şi peste 1.500 Alesia Diego, Alejandro, Paolo, Juan sau Alejandra.

Gandul, 21.03.2010

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Certificate Energetice și Audit

Știați că orice locuință se poate vinde doar dacă proprietarul are certificat energetic pentru ea?

Noi vă ajutăm: suntem profesioniști și la un preț modic aveți certificatul necesar pentru afacerile dvs imobiliare.

Sunați-ne acum la

telefonul mobil 0773 897 010

Spuneți-ne doar unde aveți construcția, de ce tip este… de restul ne ocupăm noi. Veți primi certificatul în timp util.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.