Numele Bărgan şi variantele Bărga, Bărgău, Bârgan, Bârgău, au fost atestate în documentele moldoveneşti din sec. XV, XVI: Ştefan Bârgău, boier, în sfatul domnesc, la 1403, Petru Bârgău, la 1428, Micul Bârgău din Florinteşti, la 1532.

Toţi aceştia sunt scrişi şi cu forma Bărgău, fiindcă la numele de persoană, datorită pronunţiei populare, alternanţa vocalelor este foarte frecventă (Bulhac, Bălhac; Mirăuţă, Mereuţă, Măriuţă etc.). Un bărbat cu prenumele Bărgău este atestat la 1644. A existat şi un sat Bărghineşti. Şi azi în Ardeal există Bârg, Bărg, de la care au derivat Bârgan, Bărgan (cu suf. augmentativ -an); Bârgău, Bărgău (cu suf. augmentativ-depreciativ -ău). I. Iordan explică numele Bărgan din ungurescul Borgo, folosit în ungară în nume compuse sau cu determinative, iar numele Bârgu din bulgărescul Bergo şi acesta având în bulgară o explicaţie confuză. Dicţionarul limbii române, ediţia Academiei Române din 2010 atestă verbul a bârgui, cu trimitere: vezi bâigui, buigui, cu sensul „a vorbi lucruri fără niciun rost, fără niciun sens. Despre oameni: zăpăcit, uluit, buimăcit”. Astfel, la baza acestor nume stă o poreclă apărută de la cuvântul românesc. În Documentele Ţării Moldovei din sec. al XVIII-lea este atestat numai numele Bărgan, Bârgan, majoritatea purtătorilor fiind răzeşi din moşia Brădeni ot Măgura, ţin. Eşilor (jud. Bălţi), moşie numită mai târziu Măgura. Astfel, la 1768 sunt atestaţi: Arsănii, Ştefan, Damaschin, Toader, toţi cu numele Bârgan, şi alţi fraţi se judecă pentru moşia Brădeni. La 1767, aceşti fraţi, numiţi răzeşii din neamul Bărgăneştii, se află în conflict cu răzeşii din neamul Grunzeştilor pentru moşia Brădeni. În documentele basarabene, la 1775, sunt numiţi aceiaşi răzeşi din moşia Brădeni cu numele Bărgan. La 1780 sunt numiţi: Ştefan Bărgan ot Măgura, Ion şi Gheorghiţă Bărgan ot Măgura. La 1774 este atestat un Vasile Bărgan în satul Ţigăneşti, ţin. Orhei-Lăpuşna. În documentele Orheiului, la 1793: Maria, fata lui Ion Bârgan ot Răzălăi, dăruie partea ei din satul Hogineşti mănăstirii Hârbovăţ. La 1794, în documentele basarabene este atestat un Mihalache Bărgăoanul, martor la hotărnicia moşiei Văraticul din ocolul Ciuhurului, ţin. Iaşi. Bărgăoanul provine de la numele topic Bărgău.

Azi, în republică, cu numele Bărgan sunt înscrise 132 de persoane, cu forma Bârgan – 27, cu numele Bărgău – 12 şi cu numele Bârgu – 15 persoane.

 Sursa:www.timpul.md


 

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase


HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea..ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.