Numele Coşcodan provine de la o poreclă care are la bază termenul zoologic coşcodan ce numeşte „o specie de maimuţă cu coada foarte lungă”, termen pătruns la români din poloneză (koczcodan) prin ruteni (kočkodan).

Folosit la figurat, pentru persoane, acesta a devenit un termen glumeţ de ocară, fără ca sensul originar să mai fie înţeles, însemnând „om urât, îmbrăcat în mod ciudat”. Ca un cuvânt obişnuit, glumeţ, este folosit de V. Alecsandri: Aşteaptă, coşcodane, să-ţi arăt eu! Atribuit unor persoane ca poreclă, Coşcodan a devenit nume de familie, atestat în documentele moldoveneşti şi în cele basarabene în sec. al XVIII-lea.

De la numele de persoană Coşcodan a apărut şi numele de moşie, de localitate Coşcodeni. La 1768, la hotărnicia moşiei Tăuri din ţin. Iaşi, jud. Bălţi au fost martori: Agapi Coşcodan, martur, căpitan şi răzeş di Tăuri, am pus degetul neştiind a iscăli, Andrei Coşcodan, răzăş di Tauri, Ioan Coşcodan, răzăş di Tauri. La 1774, în ţin. Orhei-Lăpuşna au fost atestaţi Andrii Coşcodan, volintir, în satul Năpădeni şi Mafteiu Coşcodan, volintir, în satul Condrăteşti.

La 1781, la vânzarea unor părţi din moşia Bobleceşti (azi Bobletici), ţin. Iaşi, peste Prut, pe Cula, au fost martori: Gheorghiţă Bodrug, răzeş de Coşcodeni, Ion Coşcodan, răzeş ot tam, Maftei Coşcodan, răzeş ot tam. Într-un document de la 1783 este atestat Andrei Coşcodan, răzeş din Rădeni. Într-un document de la 1803 referitor la mărturia hotarnică a moşiei Glingeni, ţin. Iaşi, jud. Bălţi se vorbeşte de moşia răzăşească Coşcodeni, de satul Coşcodeni şi de răzeşul de Coşcodeni Miron Coşcodan.

Azi, în republică, cu numele Coşcodan sunt înregistrate 760 de persoane.

 Sursa:www.timpul.md

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii GEO

Facem studii geotehnice în București și în provincie

prețuri foarte avantajoase….

Sunați-ne acum la mobil 0773 897 010