Numele Taban provine de la o poreclă care are la bază cuvântul taban din turcescul taban, cuvânt care în română are mai multe sensuri, pe regiuni, datorită faptului că este atestat în toate provinciile şi cu diferite forme regionale: tăban, tabá, tavani, tăvan.

Sensul primordial, de bază, azi învechit, arhaic este: „oţel de calitate superioară, întrebuinţat la fabricarea săbiilor, oţel de Damasc”. Sensurile derivate, pe regiuni: În Moldova: „căptuşeală care se pune la încălţăminte”, „lemn gros care se aşază la temelia unei construcţii”, „scândură subţire şi lungă (şipcă), leaţ”, „streşină din scânduri”, „tivitură de blană de oaie făcută la un cojoc”.

În Oltenia şi Muntenia: „podea de scânduri”, „prispă de lemn”. În Dobrogea: „talpa plugului”. Prin intermediul poreclelor bazate pe anumite asociaţii a apărut şi numele de persoană Taban, cu variantele Taba şi Tăban, atestate în documentele moldoveneşti şi în cele basarabene.

Încă la 1589 este atestat documentar satul Tăbăneşti, pe Nârnova, la ţin. Lăpuşnei. La 1605 este atestat un Ion Taba – fiii lui au vândut a treia parte din satul Cupcici, ce se chemă, Brătăşani pe Ciuhur, lui Băcioc paharnic. În 1617 este înregistrat un Pavăl Tăban, martor la vânzarea unei părţi din satul Hădărăuţi, ţin. Hotin. La 1649, la mărturia hotarnică a satului Vascăuţi, ţin. Hotin, sunt înregistraţi martorii Istratie Tăban şi Ştefan Tăban.

Într-un document din 1659 se vorbeşte despre împărţeala dintre fraţii Meleştean Taban pârcălabul, Ştefan Taban, Mihalcea Taban, fost şetrar al satului Inăuţi, ţin. Hotin. De la o persoană, întemeietor sau stăpân într-o anumită perioadă, a apărut şi numirea satului Tabani din actualul raion Briceni.

Azi, în Republica Moldova, cu numele Taban sunt înregistrate 398 de persoane.

Maria Cosniceanu,
doctor în filologie

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La comenzile de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Studii GEO

Facem studii geotehnice în București și în provincie

prețuri foarte avantajoase….

Sunați-ne acum la mobil 0769 057 340

Reparații la terase


HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea..ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.