Numele Taban provine de la o poreclă care are la bază cuvântul taban din turcescul taban, cuvânt care în română are mai multe sensuri, pe regiuni, datorită faptului că este atestat în toate provinciile şi cu diferite forme regionale: tăban, tabá, tavani, tăvan.

Sensul primordial, de bază, azi învechit, arhaic este: „oţel de calitate superioară, întrebuinţat la fabricarea săbiilor, oţel de Damasc”. Sensurile derivate, pe regiuni: În Moldova: „căptuşeală care se pune la încălţăminte”, „lemn gros care se aşază la temelia unei construcţii”, „scândură subţire şi lungă (şipcă), leaţ”, „streşină din scânduri”, „tivitură de blană de oaie făcută la un cojoc”.

În Oltenia şi Muntenia: „podea de scânduri”, „prispă de lemn”. În Dobrogea: „talpa plugului”. Prin intermediul poreclelor bazate pe anumite asociaţii a apărut şi numele de persoană Taban, cu variantele Taba şi Tăban, atestate în documentele moldoveneşti şi în cele basarabene.

Încă la 1589 este atestat documentar satul Tăbăneşti, pe Nârnova, la ţin. Lăpuşnei. La 1605 este atestat un Ion Taba – fiii lui au vândut a treia parte din satul Cupcici, ce se chemă, Brătăşani pe Ciuhur, lui Băcioc paharnic. În 1617 este înregistrat un Pavăl Tăban, martor la vânzarea unei părţi din satul Hădărăuţi, ţin. Hotin. La 1649, la mărturia hotarnică a satului Vascăuţi, ţin. Hotin, sunt înregistraţi martorii Istratie Tăban şi Ştefan Tăban.

Într-un document din 1659 se vorbeşte despre împărţeala dintre fraţii Meleştean Taban pârcălabul, Ştefan Taban, Mihalcea Taban, fost şetrar al satului Inăuţi, ţin. Hotin. De la o persoană, întemeietor sau stăpân într-o anumită perioadă, a apărut şi numirea satului Tabani din actualul raion Briceni.

Azi, în Republica Moldova, cu numele Taban sunt înregistrate 398 de persoane.

Maria Cosniceanu,
doctor în filologie

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Certificate Energetice și Audit

Știați că orice locuință se poate vinde doar dacă proprietarul are certificat energetic pentru ea?

Noi vă ajutăm: suntem profesioniști și la un preț modic aveți certificatul necesar pentru afacerile dvs imobiliare.

Sunați-ne acum la

telefonul mobil 0773 897 010

Spuneți-ne doar unde aveți construcția, de ce tip este… de restul ne ocupăm noi. Veți primi certificatul în timp util.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.