Prodan, numele Prodan, popoarele slave

Numele Prodan provine de la cuvântul slav-bulgar продан, cu sensul „vândut”, termen luat ca prenume de exorcism, de practica magică al cărei scop este alungarea duhurilor rele, a diavolilor, prin rugăciuni, prin descântece.

La popoarele slave şi la români există o veche tradiţie populară de a schimba numele la copii când se îmbolnăvesc, pentru a îndepărta soarta răuvoitoare, a-i feri de boală, să nu-i mai găsească duhul rău, pentru a înşela moartea. Obiceiul este menţionat şi de Ion Creangă în Povestea lui Stan Păţitul: Tot Stan mă cheamă, dar de la o boală ce am avut, când eram mic, mi-au schimbat numele din Stan în Ipate. Această schimbare a numelui se făcea în două feluri: prin botezul de a doua oară şi prin vânzarea copilului bolnav, obicei întâlnit şi azi în lumea satelor.

„Pentru a feri copilul de duhuri rele, mama îl vindea unei femei ai cărei copii erau sănătoşi şi îl cumpăra apoi sub un alt nume, nume care intra în uzul familiei, apoi în cel al comunităţii «…». Descendenţii copiilor respectivi erau raportaţi la noul nume, acesta ajungând să fie purtat de fiecare în parte toată viaţa”, adică devenea nume de familie.

Astfel a apărut prenumele Prodan „vândut” la popoarele slave, prenume care a pătruns şi la români, fiind atestat documentar din sec. al XV-lea.

În documentele moldoveneşti sunt atestaţi: Prodan, tatăl lui Toader diac, la 1447; Prodan, diac, fiul lui Ionaşco, stăpân în Vălcineţ, la 1601; Prodan, fiul Ilenii, la 1606; Prodan, aprod, la 1613 şi mulţi alţii.

În documentele basarabene sunt atestaţi: Prodan Drăguşescul şi Prodan Ropceanul, martori la o împărţeală de sate din ţin. Iaşi, la 1659. În sec. al XVIII-lea Prodan este atestat ca patronim (devenit cu timpul nume de familie). La 1774, în ţin. Orhei-Lăpuşna, sunt atestaţi: Toader Prodan, în satul Cojuşna şi Gavril Prodan, în satul Mimoreni (azi Nimoreni). De la o persoană cu numele Prodan a provenit numirea localităţii Prodăneşti din Republica Moldova.

sursa

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Reparații la terase


HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea..ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.