Numele Afteni este o formă populară de la prenumele calendaristic Eftimie, care reproduce numele grecesc Euthýmios (femininul Euthýmia), compus din particula Eu „bun, bine” (folosită la formarea mai multor nume greceşti) şi thýmios „sentiment, voie, spirit”, numele având sensul „voie bună”.  

De la aceste componente a provenit şi neologismul românesc eutimie „linişte sufletească”. În greaca nouă eu devine ev sau ef. Grigore Ureche, în letopiseţul său redă forma grecească Evthimie, dar în uz, în Moldova, s-a impus forma cu f: Eftimie. Pe parcursul secolelor, de la numele Eftimie şi fem. Eftimia, prin alternanţa vocalelor e-i-a, a apărut o serie de forme populare, atestate pe tot teritoriul românesc, inclusiv în documentele moldoveneşti şi în cele basarabene.

Astfel, în ordinea schimbării formelor, le vom reda pe cele atestate în documentele moldoveneşti: Eftimie, călugăr, ţin. Soroca (1624) şi fem. Eftimia (1612), Eftemie, călugăr, ţin. Suceava (1604), Eftenie Frunză cel bătrân, din târgul Lăpuşna (1619); Iftimie, episcop de Rădăuţi (1560), Iftimiii, călugăr de la mănăstirea Voroneţ (1583) şi fem. Iftimia (1576), Iftenie (1587); Aftenii, preot domnesc din Movilău pe Răut (1608) şi fem. Aftenia (1604), Aftinia (1616).

În documentele basarabene, în afară de trei atestări [Iftemie (1724), fem. Iftimia (1670), Iftimie (1763) şi Iftimii (1774)], prevalează forma cu A: Aftenie, Afteni Vărzariu ot Vărzăreşti (1669), Aftenie ot Drăguşeani (1671), Aftenii, vornicul (1715), Afteni, feciorul lui Mârzac la începutul documentului şi în semnătura de la sfârşit – Afteni Mârzacu. La 1774, Afteni apare în funcţie de patronim – nume de familie: Iosâp Afteni din satul Sărăteni.

Astfel, toate formele acestea: Afteni, Aftene, Aftenie; Iftene, Ifteni au devenit nume de familie, precum şi Aftinescu, Aftiniuc; Eftimescu, Eftimiu.

sursa

https://www.namespedia.com/details/Afteni

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Reparații la terase


HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea..ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Studii GEO

Facem studii geotehnice în București și în provincie

prețuri foarte avantajoase….

Sunați-ne acum la mobil 0773 897 010