Numele Afteni este o formă populară de la prenumele calendaristic Eftimie, care reproduce numele grecesc Euthýmios (femininul Euthýmia), compus din particula Eu „bun, bine” (folosită la formarea mai multor nume greceşti) şi thýmios „sentiment, voie, spirit”, numele având sensul „voie bună”.  

De la aceste componente a provenit şi neologismul românesc eutimie „linişte sufletească”. În greaca nouă eu devine ev sau ef. Grigore Ureche, în letopiseţul său redă forma grecească Evthimie, dar în uz, în Moldova, s-a impus forma cu f: Eftimie. Pe parcursul secolelor, de la numele Eftimie şi fem. Eftimia, prin alternanţa vocalelor e-i-a, a apărut o serie de forme populare, atestate pe tot teritoriul românesc, inclusiv în documentele moldoveneşti şi în cele basarabene.

Astfel, în ordinea schimbării formelor, le vom reda pe cele atestate în documentele moldoveneşti: Eftimie, călugăr, ţin. Soroca (1624) şi fem. Eftimia (1612), Eftemie, călugăr, ţin. Suceava (1604), Eftenie Frunză cel bătrân, din târgul Lăpuşna (1619); Iftimie, episcop de Rădăuţi (1560), Iftimiii, călugăr de la mănăstirea Voroneţ (1583) şi fem. Iftimia (1576), Iftenie (1587); Aftenii, preot domnesc din Movilău pe Răut (1608) şi fem. Aftenia (1604), Aftinia (1616).

În documentele basarabene, în afară de trei atestări [Iftemie (1724), fem. Iftimia (1670), Iftimie (1763) şi Iftimii (1774)], prevalează forma cu A: Aftenie, Afteni Vărzariu ot Vărzăreşti (1669), Aftenie ot Drăguşeani (1671), Aftenii, vornicul (1715), Afteni, feciorul lui Mârzac la începutul documentului şi în semnătura de la sfârşit – Afteni Mârzacu. La 1774, Afteni apare în funcţie de patronim – nume de familie: Iosâp Afteni din satul Sărăteni.

Astfel, toate formele acestea: Afteni, Aftene, Aftenie; Iftene, Ifteni au devenit nume de familie, precum şi Aftinescu, Aftiniuc; Eftimescu, Eftimiu.

sursa

https://www.namespedia.com/details/Afteni

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La comenzile de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.