Numele Afteni este o formă populară de la prenumele calendaristic Eftimie, care reproduce numele grecesc Euthýmios (femininul Euthýmia), compus din particula Eu „bun, bine” (folosită la formarea mai multor nume greceşti) şi thýmios „sentiment, voie, spirit”, numele având sensul „voie bună”.  

De la aceste componente a provenit şi neologismul românesc eutimie „linişte sufletească”. În greaca nouă eu devine ev sau ef. Grigore Ureche, în letopiseţul său redă forma grecească Evthimie, dar în uz, în Moldova, s-a impus forma cu f: Eftimie. Pe parcursul secolelor, de la numele Eftimie şi fem. Eftimia, prin alternanţa vocalelor e-i-a, a apărut o serie de forme populare, atestate pe tot teritoriul românesc, inclusiv în documentele moldoveneşti şi în cele basarabene.

Astfel, în ordinea schimbării formelor, le vom reda pe cele atestate în documentele moldoveneşti: Eftimie, călugăr, ţin. Soroca (1624) şi fem. Eftimia (1612), Eftemie, călugăr, ţin. Suceava (1604), Eftenie Frunză cel bătrân, din târgul Lăpuşna (1619); Iftimie, episcop de Rădăuţi (1560), Iftimiii, călugăr de la mănăstirea Voroneţ (1583) şi fem. Iftimia (1576), Iftenie (1587); Aftenii, preot domnesc din Movilău pe Răut (1608) şi fem. Aftenia (1604), Aftinia (1616).

În documentele basarabene, în afară de trei atestări [Iftemie (1724), fem. Iftimia (1670), Iftimie (1763) şi Iftimii (1774)], prevalează forma cu A: Aftenie, Afteni Vărzariu ot Vărzăreşti (1669), Aftenie ot Drăguşeani (1671), Aftenii, vornicul (1715), Afteni, feciorul lui Mârzac la începutul documentului şi în semnătura de la sfârşit – Afteni Mârzacu. La 1774, Afteni apare în funcţie de patronim – nume de familie: Iosâp Afteni din satul Sărăteni.

Astfel, toate formele acestea: Afteni, Aftene, Aftenie; Iftene, Ifteni au devenit nume de familie, precum şi Aftinescu, Aftiniuc; Eftimescu, Eftimiu.

sursa

https://www.namespedia.com/details/Afteni

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii GEO

Facem studii geotehnice în București și în provincie

prețuri foarte avantajoase….

Sunați-ne acum la mobil 0773 897 010

Certificate Energetice și Audit

Știați că orice locuință se poate vinde doar dacă proprietarul are certificat energetic pentru ea?

Noi vă ajutăm: suntem profesioniști și la un preț modic aveți certificatul necesar pentru afacerile dvs imobiliare.

Sunați-ne acum la

telefonul mobil 0773 897 010

Spuneți-ne doar unde aveți construcția, de ce tip este… de restul ne ocupăm noi. Veți primi certificatul în timp util.