Sabin / Sabina = optimist; locuitor / locuitoare al/a unei regiuni centrale din Italia

Sabrina = Severn – rau din tara Galilor

Safta = provine din ebraica; = bunicuta; forma colocviala a cuvantului savta (סב)= bunica

Salomea = shalom = pace

Samanta = varianta feminina a numelui Samuel

Samson = din Shimshon = soare

Samuel = ascultator; din Shemu’el = “Dumnezeu a auzit”

Sandu / Sanda / Sandra = prescurtare de la Alexandru / Alexandra (protector, aparator al barbatilor sau al oamenilor)

Sasha = varianta slava a prenumelui Sandu (prescurtare de la Alexandru)

Sânziana = ziua sfantului Ion

Saul = Sha’ul = cerut, solicitat

Sava =

Saveta = prescurtare de la Elisaveta

Savin / Savina =

Sebastian / Sebastiana = din = “din Sebastia”, un oras din Asia Mica; din sebastos = venerabil

Selena = din Luna

Semenica =

Septimiu = al saptelea

Serafim / Serafin / Serafima / Serafina = prenume cu semnificatie religioasa, Serafim (Serafima – feminin), amintesc de ingerii lui Iahve (in Biblie). Avand originea in limba greaca, din cuvantul “seraph” (seraphim) plural, numele are semnificatia de “de foc, infocat”.

Serena = din senin, linistit

Serghei = varianta slava a prenumelui Sergiu

Sergiu =  cu originile in vechiul prenume gentilic roman “Sergius”, prenumele are o prima ipoteza a semnificatiei de  “ingrijitor, slujitor, supraveghetor”. Originea si explicatia numelui nu sunt insa confirmate, ramanand in continuare un mister.

Sever / Severin / Severina = din dur, autoritar

Sidonia = din Sidon, un oras fenician

Sigismund / Sigmund = provine din sige (= victorie) + mund (= protector)

Silviu / Silvia = cel/cea al/a padurii; silva = lemn, padure

Silvian / Silviana = varianta a numelui Silviu

Simi / Simina = prescurtare de la Simion;  originea in prenumele “Shymeon.”. Mai tarziu, numele ajunge in Grecia antica sub forma de Simon  ( unul dintre cei 12 apostoli a lui Iisus). Prenumele “Simina” este raspandit tot de greci si are semnificatia de “a auzi” sau “a indeplini”.

Simion = varianta a numelui Simon; prenume cu origine ebraica (derivate din “Simeon”), acestea au si o importanta valoare religioasa, numele ebraic “Simeon”, aparand atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament. Conform expertilor, prenumele au la baza cuvantul “shama”, cu semnificatia de “a auzi” sau “a indeplini”.

Simon / Simona = provine din Shim’on = a asculta

Sinică =

Smaranda = Desi are la baza mai multe ipoteze in ceea ce-i priveste semnificatia si originea, cea mai cunoscuta este cea conform careia, prenumele este un prenume romanesc, derivat din “smarald”, cu semnificatia de “piatra pretioasa”.

Sofia = prenume cu o vechime inaintata, “Sophia” provine din numele Sophokles, nume purtat de zeita intelepciunii, “Sophia” ca si substantiv avand semnificatia de “intelepciune”. Numele devine celebru datorita poetului grec Sofocle

Sofronie = sophron = auto-control

Solomon = shalom = pace

Sonia = varianta a numelui Sofia

Sorana = varianta a numelui Sorina

Sorel = acru

Sorin / Sorina = soare. preume tipic romanesc;  Sorin si Sorina se pare ca sunt derivate ale cuvantului “soare”, reprezentand astfel caldura si lumina. Prenumele nu au o vechime de lunga durata, ci au aparut la sfarsitul secolului XX, popularizate fiind printr-unul dintre poemele lui Nicolae Beldiceanu.

Speranța = v. explicatia

Spiridon = spiritus = spirit

Stamate = stamato = a opri, stop

Stan / Stana / Stancu / Stanca / Stanislav = provine din stan (= guvernare, putere) + slav (= slava)

Ştefan / Ştefana / Ştefania = coroana, ghirlanda, cununa cu care se incununau invingatorii din lupta; provine din stephanos = coroana

Stela = stea

Stelian / Steliana = din stylos = stalp

Stere / Sterian / Steriana = din gr. Steri

Sterian si Sferiana sint considerate forme populare pentru Stelian, Steliana; analiza onomasticii noastre mai vechi scoate in evidenta in mod clar ca, din punct de vedere etimologic, sint nume deosebite, desi ambele de origine greceasca. Numele in discutie incepe sa apara in documente in jurul anului 1600, sub forme grafice si cu alte indicatii suplimentare concludente pentru provenienta sa.

Sti-riano, Stirian (Grecul), Sterie, Stere (a), Steriana — intilnite mai ales la aromani, dar mai ales Sterchiu si Sterghiu ne trimit la gr. Stergios (pronuntat Sterios) sau Sterios si la derivatul acestora Stergianos (pronuntat Sterianos). Necunoscut in epoca clasica (izvoarele atesta doar forma Ster-ios, intilnita la Xenofon, dar ca nume de ciine), Sterios are la baza adj. stereos „solid”.

Daca Stere si Sterian sint intilnite mai ales ca nume de familie, Steriana apare inca, desi destul de rar, ca prenume.

Steluța = alint de la Stela

Suzana = provine din shushan = crin, trandafir

Svetlana = luminoasă; este un nume feminin slav uzual; din свет svet = lumina


Sa

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.omu.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.